Quines eines de suport gratuites puc utilitzar per fer el CV?
Per elaborar el nostre currículum podem utilitzar les plataformes gratuites Canva, Hloom i Visual CV. Per a més informació sobre el currículum vitae, consells i models podeu consultar la web:
https://ajuntament.barcelona.cat/joves/ca/canal/eines-i-canals-la-recerca-de-feina
També podeu rebre suport i acompanyament expert sobre aquest tema a través del Club de la feina:
https://ajuntament.barcelona.cat/joves/ca/noticia/el-club-de-la-feina-lespai-de-suport-a-la-recerca-de-feina-per-a-joves-de-16-a-35-anys_1037455
Quines plataformes de recerca de feina son més adients per persones joves?
Algunes de les plataformes de recerca de feina per a joves són: la xarxa social i professional de contacte, els serveis públics d’ocupació, les borses de treball específiques per a joves (borsa de l’Oficina Jove de Treball, Borsa del Centre d’Informació i Recursos per a l’Emancipació Juvenil…), borses laborals en línea, etc.
Per ampliar aquesta informació, pots consultar la web:
https://ajuntament.barcelona.cat/joves/ca/content/canals-la-recerca-de-feina-0
Quines coses haig de tenir en compte si soc menor d’edat i estic buscant feina?
A partir dels 16 anys existeix la possibilitat de formalitzar contractes laborals però has de tenir en compte diverses coses:
- Sempre que siguis menor d’edat es necessita autorització per part dels pares/mares o tutors.
- No podràs realitzar treballs nocturns.
- No podràs realitzar hores extraordinàries.
- Quan la duració de la jornada laboral sigui major de quatre hores i mitja, s’haurà d’establir un període de descans de 30 minuts.
- La duració del descans setmanal mínim, haurà de ser de dos dies ininterromputs.
- Treballs declarats com a insalubres, perillosos, penosos o nocius per a la seva salut o per a la seva formació professional i humana.
Per a més informació, podeu consultar la Guia Jove Laboral: https://ajuntament.barcelona.cat/dretssocials/sites/default/files/arxius-documents/guia-drets-laborals-joves.pdf
Tinc dret a rebre el subsidi per desocupació, quan soc jo el que ha marxat de la feina?
Si deixes una feina de manera voluntària, no podràs percebre la prestació per desocupació, ja que segons estableix la normativa legal, és necessari que la baixa en el treball no s'hagi produït de forma voluntària, doncs el sistema de protecció per desocupació protegeix a les persones treballadores que volen i poden treballar però manquen d'ocupació.
Això també dependrà de cada cas, si cal pots concertar una cita amb les professionals de l’assessorament laboral
https://ajuntament.barcelona.cat/joves/ca/canal/et-poden-ajudar-i-informar
Què són els cursos de formació ocupacional?
És la formació per a l'aprenentatge d'un ofici o una professió. Representen un ventall d'oportunitats per adquirir o renovar coneixements i habilitats que et permetran posicionar-te millor en el mercat de treball.
Pots trobar cursos a les següents web:
Si vull informar-me o denunciar qualsevol irregularitat a nivell laboral on puc anar?
És important conèixer els teus drets i obligacions com a persona treballadora. És per aquest motiu que, si necessites informar-te sobre si les condicions contractuals que tens (o t’ofereixen), pots dirigir-te a qualsevol Punt infoJOVE https://ajuntament.barcelona.cat/joves/ca/canal/punts-infojove-de-barcelona per concertar una cita amb una professional de l’assessoria laboral https://ajuntament.barcelona.cat/joves/ca/content/punts-dassessorament-laboral-3 , servei públic i gratuït per a joves de fins a 35 anys.
Si el que vols és denunciar una irregularitat, pots interposar una denúncia per via judicial, a la Inspecció de Treball i a la Seguretat Social i, a més, disposes dels següents canals:
Punt de Defensa Laboral de BCN Activa
https://treball.barcelonactiva.cat/porta22/cat/assetsocupacio/programes/pagina49049/coneix-els-teus-drets.do
Denúncia per irregularitats laborals via Generalitat de Catalunya:
https://treball.gencat.cat/ca/ambits/inspeccio/bustia/formulari/index.html
Quins passos haig de seguir si és la primera vegada que busco feina?
Primer de tot, has de autoevaluar-te i definir clarament els propis objectius professionals, analitzant així les teves pròpies potencialitats i limitacions: https://ajuntament.barcelona.cat/joves/ca/canal/comencar.
Un cop ja hem fet això, has de preparar el teu CV i carta de presentació i, una vegada ho tinguis llest, has d’inscriure’t al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) https://serveiocupacio.gencat.cat/ca/cercar-feina/demanda-docupacio/inscripcio-com-a-demandant-docupacio/.
Per acabar, no hauràs de fer res més que començar la recerca de feina (borses de treball per a joves, portals d’ocupació generalistes, canals específics per sectors, directoris d’empreses, autocandidatura, Networking, etc.
Com puc treballar el meu objectiu professional?
El Club de la Feina és un servei de suport i acompanyament expert que t’ofereix una orientació laboral, eines, suport i seguiment per tal de millorar la teva recerca de feina. Des de com fer un Currículum i una carta de presentació, fins a preparar-te per a l’entrevista de feina, apropar-te al sector professional al qual desitges treballar, i, també, mitjançant l’autoconeixement.
Per treballar l’autoconeixement, existeixen varies eines i recursos d’exploració personal com la finestra de Johari i el DAFO.
https://docs.google.com/document/d/1ShTh8Fgo4pwWC58CBRZRkeLqKFDkihRtOeqi4qT-AUU/edit
Per definir els nostres interessos, podem utilitzar el test d’interessos de Barcelona Activa, el Cloe o el Mapa laboral. També és important explorar les nostres habilitats i aptituds a través del test de competències de Barcelona Activa.
Puc accedir a la formació ocupacional si no tinc permís de treball?
Els estrangers amb autorització de residència però sense permís de treball poden accedir a qualsevol cicle de formació ocupacional que ofereixen les oficines d’ocupació. Per exemple, els Programes de Reincorporació al Treball. Es tracta de cursos de formació i inserció sociolaboral de persones estrangeres immigrades, especialment en situació de irregularitat sobrevinguda i persones reagrupades. Per a més informació: https://omega.cpnl.cat/public/altres.php?opcio=detall&idCam=778&idNot=2589
També existeixen diverses entitats i programes que oferten formació, cursos i tallers per a persones en situació administrativa irregular o sense permís de treball. Per obtenir una informació més personalitzada i enfocada en un estudi del teu cas, contacta amb el teu Punt infoJOVE més proper. https://ajuntament.barcelona.cat/joves/ca/canal/punts-infojove-de-barcelona
Estic en situació administrativa irregular, a quines formacions ocupacionals puc accedir?
El Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER), el Servei d’Orientació i Acompanyament a Persones Immigrades (SOAPI) i el Programa de Reincorporació al Treball del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) són els serveis públics als que t’has de dirigir en cas de trobar-te en aquesta situació. Ells t’orientaran i assessoraran respecte les formacions a les quals pots accedir.
A més, hi ha diverses entitats a la ciutat que oferten formacions per a persones en aquesta situació: Mans a les mans, Migra Studium, Enter Compartir, Espai Mescladís, Cáritas, Gentis, Fundació TriniJove, CPS Francesc Palau, EqMón, Impulsem… Per saber-ne més, pots contactar amb el Punt infoJOVE que et quedi més proper clicant aquí: https://ajuntament.barcelona.cat/joves/ca/canal/punts-infojove-de-barcelona